تفاوت RAM و Hard disk در چیست؟
تفاوت RAM و Hard
در این مقاله قصد معرفی RAM و Hard Disk و سپس بررسی تفاوت های آن ها را داریم. اصلی ترین تفاوت میان حافظه کامپیوتر و هارد این است که RAM اطلاعات را به صورت کوتاه مدت و برای دسترسی های سریع ذخیره سازی می کند. عملیات های لحظه ای کامپیوتر با استفاده از دسترسی کوتاه مدت به اطلاعات (مانند لود شدن برنامه ها، مرور وب یا ویرایش صفحات گسترده) انجام می شود. حافظه رم یک حافظه فرار و ناپایدار است. یعنی این که وقتی شما سیستم خود را خاموش می کنید اطلاعات موجود بر روی RAM از بین می روند. Hard Disk ها اطلاعات را به صورت بلند مدت و برای دسترسی دائمی ذخیره می کنند. هارد قطعه ای است که برای دسترسی و ذخیره سازی فایل ها، برنامه ها و سیستم عامل استفاده می شود. هارد حافظه ی پایدار و غیرفرار است. اطلاعات در هارد دیسک حتی با خاموش شدن کامپیوتر از بین نمی روند. حافظه و هارد در کنار پردازنده (CPU) کامپیوتر شما کار می کنند تا به اطلاعات دسترسی پیدا کنید و از آن استفاده کنید.
RAM چیست؟
حافظه موقت یا رم (RAM) که مخفف Random Access Memory است. رم در واقع یک حافظه بسیار بسیار پرسرعت است که امکان انتقال و آدرس دهی سریع برای CPU سیستم شما را فراهم میکند. رم کامپیوتر یک قطعهی مستطیل شکل نسبتا کوچک است که بر روی مادربرد یا برد اصلی سوار میشود.
برای آنکه متوجه شوید سیستم شما از چه میزان رم برخوردار است، کافی است از روی دسکتاپ خود روی آیکون Computer و یا در Explorer بر This PC کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید. سپس برای شما پنجرهای باز میشود که تمامی اطلاعات سیستم شما را ارائه میکند. در اینجا در ذیل بخش System میتوانید میزان رم سیستم خود را که با Installed Memory مشخص شده، پیدا کنید.
اگر سیستم عامل شما از نوع ۳۲ بیتی باشد، تنها از ۴ گیگابایت رم و نه بیشتر پشتیبانی میکند و در این حالت، شاید در این پنجره، میزان رم نمایش داده شده، کمتر از میزان رم نصب شده بر سیستم باشد. همچنین اگر کارت گرافیک سیستم شما حافظه مخصوص به خود نداشته باشد، از رم سیستم برای انجام عملیات گرافیکی استفاده خواهد کرد.
RAM چه وظایفی دارد؟
پردازندهی مرکزی CPU دادههایی که در حال پردازش آن است را از حافظههای HDD یا SSD قرض و به صورت موقت روی حافظهی RAM ذخیره میکند. معمولا CPU ها از سرعت پردازش بالایی برخوردارند. در صورتی که حافظههای جانبی مانند HDD یا SSD، به نسبت سرعت ذخیره کمتری دارند و کندتر هستند. بنابراین رم در بین این دو ماژول (حافظه جانبی و پردازنده) قرار گرفته و تعامل ایجاد میکند.
رم، برخلاف Hard Drive در کامپیوتر، به صورت مداوم بازنویسی و حذف به عبارتی مداوما پر و خالی میشود. زیرا هدف آن این است که به پردازنده اجازه دهد با سرعت بالا به دادههای مورد نیاز دست پیدا کند. سرعت رم بالا است اما کارکرد آن وابسته به تغذیه است. یعنی اگر جریان برق قطع شود، اطلاعات درون رم حذف یا به اصطلاح ریست (Reset) میشوند.
اگر تصور کنیم وظیفهی پردازنده CPU محاسبهی جمع دو عدد باشد. این دو عدد ابتدا از حافظهی جانبی دریافت میشود و سپس عمل جمع برروی حافظهی موقت یعنی RAM انجام می شود و سپس از طریق پردازنده به صورت خروجی ارسال میشود. در نهایت محاسبات صورت گرفته برای رسیدن به جواب جمع دو عدد از روی رم پاک میشود. بنابراین یک برگهی سفید را تصور کنید که پیوسته روی آن محاسبات نوشته و سپس پاک میشوند. به مرور و با پاک شدن محاسبات قبلی، نوشتن دادههای جدید دشوارتر میشود. رم هم دقیقا همین است. استفاده در گذر زمان طولانی میتواند نوشتن دادههای جدید را روی این حافظهها دچار دشواری یا کندی نماید. به همین دلیل است که سیستم های قدیمی نیاز به ارتقا پیدا می کنند.
کار دیگری که RAM انجام می دهد هنگام بالا آمدن سیستمعامل می باشد. در هنگام بوت شدن (Boot) و بارگذاری همه برنامهها و اجزای آن (مانند متغیرهای برنامه و…) که اجرا میشوند، ابتدا بر روی این حافظه موقتی ذخیره میشوند تا به سرعت برای پردازش در دسترسی CPU قرار بگیرند.
در نتیجه اگر در سیستم رم وجود نداشت و تنها از هارد استفاده می کردیم ، یک پردازش ساده ممکن بود ساعت ها زمان ببرد و فشار بسیار زیادی بر پردازنده وارد می کرد.
Hard Disk چیست؟
هارد، فضای ذخیره سازی یا Storage دستگاه میباشد. هنگامی که شما فیلم یا موسیقی و یا هر فایل دیگری را به درایوهای خود منتقل میکنید، در واقع آنها را در حافظهی دستگاه خود ذخیره میکنید. همچنین زمانی که یک بازی و یا یک نرم افزار را نصب میکنید، از این فضا استفاده میشود تا پروندههای مربوط به نصب را در دستگاه ذخیره کرده باشد. به این ترتیب، هر چه هارد شما از فضای بیشتری برخوردار باشد، پروندههای بیشتری را میتوانید در آن ذخیره و نگهداری کنید.
انواع مختلفی از هارد در بازار موجود است. هاردهای SSD، که نسل جدیدتری نسبت به HDD ها هستند، علاوه بر این که سرعت بیشتری دارند، میزان برق کمتری نیز مصرف میکنند. همچنین علاوه بر هاردهایی که درون دستگاه قرار داده میشوند و قابلیت جدا کردن آنها وجود ندارد، یک سری هاردهای دیگر، تحت عنوان هارد اکسترنال وجود دارند که همانند فلش مموری، با درگاه USB به دستگاه وصل میشوند؛ که این مورد، برای افرادی که کمبود حافظه داخلی دارند، توصیه میشود.
بررسی تفاوت های RAM و Hard Disk
اصلی ترین تفاوت میان این دو نوع ذخیره سازی و کارکردشان می باشد که در قسمت معرفی شان به آن پرداختیم. تفاوت بعدی میانشان مربوط به فاکتور سرعت می باشد. به دلیل نحوه دسترسی سیستم شما به اطلاعات، سرعت RAM و HARD شما نقش مهمی در سرعت پردازنده ای که می تواند داده های شما را به انواع مختلف اطلاعات تبدیل کند و آن را قابل استفاده کند دارد. چون که حافظه و هارد قطعه های کندی هستند می توانند باعث مشکل شوند، بهترین راه ارتقاء سیستم ارتقاء یک یا هر دوی قطعات می باشد. اگر سیستم شما در مقایسه با زمانی که آن را خریداری کرده اید کند شده است و پاسخ نمی دهد توصیه می کنیم حافظه، هارد و یا هر دو را برای دریافت عملکرد بهتر ارتقاء دهید.
هر دوی این ها حافظه RAM و همچنین Hard Drive برای ذخیره سازی داده ها به کار می روند. اندازه RAM به طور معمول از Hard drive کوچک تر است. محدوده حافظه ذخیره سازی RAM بین 1 گیگابایت تا 128 گیگابایت می رسد اما ظرفیت حافظه های Hard drive از 128 گیگابایت تا چندین ترابایت نیز می تواند باشد.
هارد به صورت دائم داده ها و اطلاعات را در خود ذخیره می نماید. زمانی که اطلاعاتی از طرف کاربر درخواست می شود، به عنوان مثال زمانی که یک فایل باز می شود، پردازنده با دسترسی به هارد، اطلاعات را به حافظه می آورد تا بتواند سریع تر به آن ها دسترسی پیدا کند. همان گونه که کاربر به کار کردن روی اطلاعات ادامه می دهد یا به برنامه دیگری سوئیچ می نماید، پردازنده برای بار نخست اطلاعات را از هارد خوانده و پس از انتقال اطلاعات از هارد، اطلاعات را از حافظه می خواند و به درخواست های کاربر پاسخ می دهد.
تفاوت بعدی میان این دو می توان به این اشاره کرد که چون که حافظههای SSD به جای چرخش دیسک از تراشههای کامپیوتری استفاده میکننددر عین سریع تربودن برق کمتری نیز مصرف میکنند، گرمای کمتری تولید میکنند و میتوانند فضای کمتری را اشغال کنند. این حافظهها نسبت به میدانهای مغناطیسی و حرکتهای فیزیکی نیز کمتر حساس هستند. این نکته باعث میشود برای استفادههای قابل حمل بسیار مناسب باشند.
جمع بندی
به تفاوت رم و هارد در این مقاله پرداختیم و متوجه شدیم RAM یک قطعه بسیار حیاتی و کارساز در دستگاه شماست و در کنار آن Hard Disk چه نقشی در سیستم شما دارد. نتیجه، نشان دهندهی آن بود که هارد برای ذخیرهی اطلاعات به شکل دائمی به کار گرفته میشود در حالی که رم، میزان حافظهی پنهانی است که برای پردازش موارد مختلف به آن نیاز داریم تا مطالبی را در آن ذخیره کنیم.
طبیعی است که هر چه میزان رم و هارد رایانه و یا لپتاپ، بیشتر باشد، قیمت دستگاه نیز بالاتر می رود. برای همین، اگر محدودیت بودجه دارید، باید بررسی کنید که برای چه منظوری قصد خرید لپتاپ دارید. اگر هدف شما بیشتر انجام بازی و یا کار با نرم افزار میباشد، در مقایسه رم و هارد، باید به رم توجه بیشتری داشته باشید. در حالی که اگر قصد شما، نگهداری از پروندههای زیاد و مشخص است و زیاد کارهای پردازشی ندارید، میزان هارد بیشتر، برای شما مناسبتر خواهید بود.
- Aida Soleimani
- آبان 27, 1402
- 384 بازدید