تفاوت SSD و HDD چیست؟
HDD بهتر است یا SSD ؟
احتمالا تا کنون نام ssd و hdd به گوشتان خورده است. بسیاری از لپتاپ ها یا آل این وان های موجود در بازار از دو حافظه ssd و hdd استفاده میکنند. حافظه ssd برای نصب ویندوز و راهاندازی سیستم عامل مورد استفاده قرار میگیرد و از طرفی حافظه hdd بیشتر برای ذخیره کردن اطلاعات به کار میرود. اما اگر بخواهید یکی از این حافظهها را انتخاب کنید باید با ویژگی های هر یک از آنها آشنایی داشته باشید. در ادامه بیشتر با این دو نوع هارد و کاربرد هر کدام آشنا می شوید.
HDD چیست؟
HDD مخفف عبارت Hard Disk Drive می باشد. تکنولوژی HDD عمری به درازای کامپیوترهای امروزی دارد. با این وجود امروزه همچنان از هارد دیسکها استفاده میشود. این حافظهها در قیاس با حجم و سرعتی که ارائه میدهند، قیمت مقرون به صرفهای دارند. همین موضوع مانع از جایگزینی کامل آنها با رقبای سریعترشان، یعنی SSD ها شده است. هارد دیسکهای امروزی در دو دستهی اکسترنال و اینترنال برای کاربران در دسترساند. HDD ها در مدلهای اکسترنال تا 20 ترابایت و در مدلهای اینترنال تا 5 ترابایت ظرفیت دارند. (ظرفیتهای بالاتر هم وجود دارد اما مرسوم نیست و استفاده عمومی ندارد)
SSD چیست؟
SSD همان مخفف کلمه Solid State Drive یا دیسک حالت جامد می باشد. به زبان ساده تر می توان گفت SSD نسخه پیشرفته تر و با ابعاد بزرگ تر فلش مموری میباشد و بر خلاف HDD ها که متشکل از قطعات مکانیکی هستند و با یک بازوی چرخنده اطلاعات را می خواند در SSD دیگر هیچ قسمت متحرکی وجود ندارد از این رو سرعت بیشتری نسبت به HDD ها دارند که این موضوع عملکرد سیستم را به طور قابل توجهی بهبود میدهد.
همچنین، SSDها در ابعاد کوچکتر و سبکتری نسبت به HDDها ساخته میشوند و برای لپ تاپهای اسلیم و سرور مجازی گزینهی بهتری هست. در هارد های SSD تمام داده ها برای ذخیره شدن در مدار های مجتمع ذخیره می شوند. اساس ذخیره سازی در این حافظه ها با HDD ها متفاوت است. در واقع یک SSD همان عملکرد اصلی یک هارد دیسک را انجام می دهد، اما داده ها در عوض روی تراشه های حافظه فلش متصل به هم ذخیره می شوند که داده ها را حتی زمانی که برق از آنها عبور نمی کند، نیز حفظ می کنند.
مقایسه هارد HDD با SSD
تا اینجا متوجه شدیم که SSD نسبت به HDD جدیدتر ، سریع تر و دارای ابعاد کوچک تری می باشد. جالب است بدانید که برای عملکرد مطلوب سیستم خود می توانید همزمان از ترکیب HDD و SSD با هم استفاده کنید. در لپتاپ های امروزی و خصوصا آل این وان ها از این نوع حافظه که به حافظه هیربدی معروف است استفاده می شود. به عنوان مثال معمولا در این سیستم ها هارد 250 یا 500 گیگابایت HDD و 512 تا 1 ترابایت SSD قرار می گیرد.
طول عمر
حالا به سراغ بررسی دیگر فاکتور های موثر درمورد HDD ها و SSD ها می رویم. طبق اطلاعات موجود عمر مفید هارد HDD بین 3 تا 5 سال و هارد SSD بین 5 تا 10 سال است. قطعا نمی توان گفت که این اعداد دقیق هستند، اما می توان نتیجه گرفت که طول عمر هارد SSD در مقایسه با HDD بیشتر است. در نظر داشته باشید که طول عمر هارد به اینترنال و یا اکسترنال بودن حافظه نیز بستگی دارد. عمر حافظه خارجی بیشتر از نوع داخلی خواهد بود؛ زیرا شما از هارد های اکسترنال تنها در صورت نیاز استفاده میکنید اما هارد اینترنال به صورت دائمی مورد استفاده سیستم عامل و برنامهها است و برای همین هم کمتر عمر میکند و زودتر خراب میشود.
آسیب پذیری
احتمالا این گفته را شنیدهاید که زمانی که هارد اکسترنال در حال کارکردن است آن را خیلی تکان شدید ندهید. این موضوع به دلیل این است که هارد HDD دارای دیسکهای چرخان مکانیکی است و لرزش زیاد و تکان شدید باعث آسیب دیدن این دیسکها و از دست رفتن بخشی یا همه اطلاعات موجود به روی هارد میشود. اما این مشکل در مورد هارد SSD وجود ندارد و شما بدون مشکل میتوانید این هاردها را در حین کار هم جابجا کنید؛ چرا که قطعه مکانیکی و متحرکی وجود ندارد که آسیب ببیند. این برتری SSD نسبت به HDD باعث میشود تا شما امکان جابجایی لپتاپ در حین کار را داشته باشید و بتوانید مثلا در حین کد زدن لپ تاپ خود را به میزکار همکار خود منتقل کنید و کدهای نوشته شده را با هم بررسی کنید.
سر و صدا
در هارد SSD هیچ قطعه مکانیکی استفاده نشده است. در نتیجه به طور 100 درصدی بیصدا است و این در حالیست که هارد HDD به دلیل داشتن دیسک مکانیکی دارای صدا هستند، بهخصوص در زمان انتقال دیتاها صدا تولید میکند. البته این میزان صدا خیلی زیاد نیست که باعث اذیت شدن شما بشود ولی در کل نکتهای است که به عنوان تفاوت این دو نوع هارد میتوان به آن اشاره کرد.
سرعت خواندن
هارد SSD سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتری نسبت به HDD دارد. به طور میانگین، سرعت خواندن یک SSD تا ۵۵۰ مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن آن تا ۵۲۰ مگابایت بر ثانیه است، در حالی که سرعت خواندن یک HDD تا ۱۲۵ مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن آن تا ۱۲۰ مگابایت بر ثانیه است. این تفاوت در سرعت باعث میشود که SSD ها عملکرد سیستم را به طور قابل توجهای بهبود دهند.
همچنین هارد SSD سرعت باز کردن فایل ها را به طور قابلتوجهی افزایش میدهد. به طور میانگین، یک SSD میتواند یک فایل را در کمتر از ۰.۱ ثانیه باز کند، در حالی که همین کار برای یک HDD ممکن است تا چند ثانیه طول بکشد. این تفاوت در سرعت باعث میشود که SSD ها برای کاربرانی که با فایلهای حجیم یا برنامههای سنگین کار میکنند، مناسبتر باشد. استفاده از هارد SSD در بوت کردن ویندوز هم تاثیر بهسزایی دارد.
مصرف انرژی
هارد HDD به دلیل اینکه نیاز به چرخاندن بازو های مکانیکی دارد، انرژی بیشتری نسبت به SSD مصرف می کند. همچنین HDD گرمای بالاتری تولید می کند و در انرژی زیادی از سیستم برای خنک کردن هارد صرف می شود. اما هارد SSD به دلیل استفاده از تراشههای حافظه فلش، مصرف انرژی کمتری نسبت به HDD دارند. همچنین گرمای کمتری نیز تولید میکند که منجر به کاهش مصرف انرژی برای خنک کردن می شود.
سطح اطمینان
برای بررسی سطح اطمینان ذخیره سازی در خصوص درایو ها باید به این نکته توجه داشت که آیا داده ها همان طور که در نظر گرفته شده اند، بدون این که فایل ها تغییری کنند یا خراب شوند، ذخیره می شوند یا خیر. در این زمینه می توان فرق هارد SSD و هارد دیسک را، برتری SSD نسبت به HDD در نظر گرفت. SSD ها به طور کلی قابل اعتماد تر از HDD ها هستند که باز هم مربوط به نداشتن قطعات متحرک در آنها می شود. به این دلیل که بدون حرکت و داشتن قطعات متحرک، درایو های SSD تحت تاثیر لرزش یا مسائل حرارتی قرار نمی گیرد و در نتیجه ریسک خراب شدن فایل ها کمتر خواهد بود. معمولا اگر هارد دیسک های سنتی که هد در آن در حال خواندن و نوشتن داده هاست دچار مشکل شود، احتمال خرابی اطلاعات ذخیره شده بسیار بالاست.
SSD بخریم یا HDD ؟
تفاوت سرعت SSD و HDD تنها زمان انتقال دیتا خود را نشان نمیدهد و مسلما در انجام هر کاری تأثیرگذار است. زمانی که سیستم عامل یک لپ تاپ یا سیستم به روی هارد SSD نصب باشد و یا برنامهها به روی هارد SSD نصب باشند هم سیستم سریعتر بوت میشود و هم نرم افزارها بسیار سریعتر اجرا میشوند. همچنین بازیهای نصب شده به روی هارد SSD لودهای کوتاهتری دارند که این میتواند برای گیمرها موضوع مهمی باشد. در نتیجه اگر سیستم گیمینگ می خواهید انتخاب SSD را به شما توصیه می کنیم.
اگر لپ تاپ شما قدیمی است و به دنبال ارتقای آن هستید چون که سرعت خوبی ندارد یکی از راههایی که میتوانید سرعت بوت شدن و اجرای برنامهها را در آن افزایش دهید این است که هارد HDD موجود در دل آن را با هارد SSD جایگزین کنید. این کار تأثیر بسیار زیادی در سرعتش خواهد داشت و باعث میشود چند سال دیگر بتوانید از لپ تاپ قدیمی خود استفاده کنید.
اگر محدودیت بودجه دارید و نمیتوانید هزینه بالای SSD را پرداخت کنید، خرید هارد HDD برای شما مناسبتر است. چون هارد HDD قیمت خیلی کمتری نسبت به SSD دارد و شما میتوانید با هزینه کمتر، فضای ذخیرهسازی بیشتری نیز تهیه کنید. البته همان طور که گفتیم باید توجه داشته باشید که هارد HDD عملکرد پایینتر و مصرف انرژی بالاتری نسبت به SSD دارد و برای راهاندازی برنامهها و نرمافزارها خیلی مناسب نیست.
جمع بندی
در نهایت باید گفت انتخاب بین HDD و SSD به فاکتور های زیادی بستگی دارد. مهم ترین فاکتور می تواند این باشد که شما از هارد خود چه وظایفی را انتظار دارید و چقدر می خواهید هزینه کنید . ما در این مقاله سعی کردیم تا جای ممکن شما را با ویژگی های مختلف HDD و SSD آشنا کنیم تا به برخی سوال های ذهنتان پاسخی داده باشیم. مجموعه پی سی فای بیشتر دستگاه های ال این وان خود را با ترکیبی متناسب از SSD و HDD ارایه می دهد تا سیستم شما هم از سرعت عمل خوبی برخوردار باشد و هم از لحاظ اقتصادی گزینه مناسبی باشد.
- Aida Soleimani
- آبان 20, 1402
- 156 بازدید