CPU نسل

نسل CPU مهم تر است یا i5 ، i7 و… ؟

نسل CPU مهم تر است یا i5 ، i7 و... ؟

CPU یا واحد پردازش مرکزی کامپیوتر در انواع بسیار مختلفی تولید و عرضه می‌شود. اینتل یکی از نامدارترین شرکت های ارائه کننده CPU است.  این شرکت خانواده Core را در سری‌های مختلف و مدل‌های متنوعی روانه بازار می‌کند. احتمالا موقع خرید کامپیوتر اسم Core i5 و Core i7 را شنیده اید. اینها دو مدل از پرفروش ترین CPU های Intel هستند.  اما معمولاً برای کاربران سوال پیش می‌آید که بین این دو، کدام را انتخاب کنند. سوال بعدی هم احتمالا این است که دستگاه با CPU نسل بالاتر Core i5 بهتر است یا چند نسل پایین تر با CPU Core i7؟ 

cpu intel

معرفی کوتاه انواع CPU 

ابتدا باید گفت بسیاری از مردم فکر می‌کنند که Core i5 و i7 نسل‌های پردازنده‌ هستند. اما این‌ها مدل‌ها یا برندهای پردازنده‌های اینتل هستند. که در مقاله اختصاصی ” CPU چیست ”  انواع CPU را به طور مفصل بررسی کرده ایم. در اینجا به اختصار به انواع سی پی یو های اینتلی به ترتیب ساخت اشاره می کنیم:

  1. Pentium 1, 2, 3, 4
  2. Celeron
  3. Pentium M and Celeron M for mobile devices
  4. Pentium Dual Core
  5. Core Solo
  6. Core Duo
  7. Core 2 Duo
  8. Core 2 Quad
  9. Core i3, i5, i7, i9

مفهوم ” نسل‌” در CPU عمدتا پس از انتشار خانواده Core i مطرح شدند. مسئله اصلی در نسل پردازنده‌ها، تفاوت در معماری میکرو و پردازنده آن است. 

نسل CPU

برای تشخیص نسل و مدل پردازنده خود مطابق تصویر بالا ابتدا برند شرکتی CPU شماست. در این مثال طبیعتا CPU از خانواده Core و از نوع i7 می باشد. عدد اولی که بعد از خط فاصله نمایش داده می شود نشان دهنده ی نسل پردازنده شماست. در تصویر بالا CPU Core i7 نسل 10 می باشد. به عنوان مثال اگر پردازنده شما مدلش Core i7 7500 است، عدد اول از سمت چپ یعنی ۷، نشان می دهد که پردازنده شما متعلق به نسل ۷ است. بعد از این عدد و در انتهای سمت یک نشانه اختصاری برای توانایی خاص پردازنده شما آماده است که هر کدام معنای خاص خود را دارند.

برای آنکه بتوانیم از این پردازنده ها با بهره وری بالاتری استفاده کنیم بر روی آن ها حروف و عباراتی را ثبت کرده اند که این حروف و عبارت ها می توانند به ما در انتخاب پردازنده مناسب کمک کنند.

در زیر فهرستی از آن ها ارائه شده است:

درج حرف U که به معنی Ultra-Low power نشان دهنده فوق کم مصرف بودن پردازنده است؛

و HK و HQ: پسوندهایی هستند که مخصوص پردازنده‌های قابل‌حمل تعریف شده‌اند. پسوند H، به‌معنای قدرت پردازشی گرافیکی بالا (High) است. پسوند HK همین برتری را با قابلیت اورکلاک ترکیب می‌کند و HQ یعنی پردازنده‌ای با قدرت گرافیکی بالا و چهار هسته (Quad Core) روبه‌رو هستیم.

K آنلاک بودن پردازنده را نشان می‌دهد. به‌بیان دیگر مصرف‌کننده می‌تواند پردازنده‌ با پسوند K را اورکلاک کند.

حرف T نشان دهنده آن است که پردازنده ما یک سی پی یو کم مصرف است.

S در پردازنده به معنای  ویژگی‌های خاصی از پردازنده اشاره می‌کند. پردازنده‌های با پسوند “S” معمولاً برای کاربردهای خاصی طراحی شده‌اند. این ویژگی‌ها می‌توانند شامل مواردی اعم از  مصرف انرژی پایین ، کاربردهای صنعتی و دائمی و یا مقاومت در برابر شرایط سخت محیطی باشد.

حرف X در هر مدلی نشان دهنده آن است که این پردازنده از سرعت ساعت بالاتری برخوردار است.

M عموما در نسل‌های گوناگون برای نشان دادن موبایل بودن پردازنده استفاده می‌شود.

Q به معنای استفاده از چهار هسته در پردازنده است.

بررسی نسل CPU

در اینجا قصد داریم تا CPU را از دید نسل  بررسی کنیم و با آنها بیشتر آشنا شویم. اولین پردازنده اینتل مدل ۴۰۰۴ بود که در سال ۱۹۷۱ . اینتل این پردازنده را با سرعت کلاک ۷۴۰KHz و در ابعاد ۱۰ میکرون ساخت . این روند با ارائه مدل های ۸۰۰۸، ۸۰۸۰ و ۸۰۸۵ ادامه داشت که هرکدام با افزایش قدرت پردازشی، سرعت کلاک بالاتر و کاهش اندازه دچار تغییر شدند. تا در سال ۲۰۰۸ اینتل نام گذاری پردازنده های خود را تغییر داد و نسل جدید را روانه بازار ها کرد.

بعد از این اتفاق اینتل سعی دارد هر سال نسل جدید تر از این پردازنده ها را معرفی کند. اکثر این مدل ها در بازار به صورت نو و استوک وجود دارند. از سال ۲۰۰۸ سری مشهور پردازنده های Core i معرفی شدند که جایگزینی برای سری های Core 2 محسوب می شوند. بر خلاف باور عموم این نسل با عددهای بعد از Core i تعداد هسته ها را مشخص نمی کند.

نسل سی پی یو

انتخاب بین نسل و مدل پردازنده

 با توجه به توضیحات ذکر شده درباره مدل CPU و همچنین تفاوت میان نسل ها نتیجه میگیریم که لزوما تعداد هسته های CPU Core i7 از Core i5 بیشتر نیست و یا حتی متفاوت نیست. بلکه می توان گفت از لحاظ عملکرد کلی مدل های Core i3 به نشانه پایین رده بودن، Core i5 میان رده و Core i7 بالارده بودن پردازنده است.

بدیهی است که در هر نسل، نسبت به نسل های قدیمی تر شاهد تغییراتی همچون مصرف کمتر، قدرت بیشتر هستیم. در واقع هر چه CPU ما نسل جدیدتر باشد، بهتر از نمونه های مشابه نسل قبل است.

در واقع شما می‌توانید نسبت به نحوه مصرف خود از کامپیوتر و لپ تاپ، یک پردازنده اقتصادی را انتخاب کرده و میزان زیادی پول ذخیره کنید. دقت به گرافیک، توان مصرفی و سرعت پردازش CPU هنگام انتخاب یک پردازنده بسیار ضروری است. انتخاب زمانی مشکل می شود که به طور مثال شما بین آیمک با پردازنده i5 نسل 7 و در مقابل آن آی مک با پردازنده i7 نسل 5 قرار می گیرید. در اینجا شما باید کاملا توجه داشته باشید که کاربری سیستم شما چیست و چه نیازهایی اولویت شماست. و تا حدودی به سلیقه شما نیز برمی گردد که می خواهید دستگاه قوی تر از لحاظ پردازنده داشته باشید و یا دستگاه جدیدتر می خواهید. در کل باید گفت که انتخاب درستی در این میان وجود ندارد بلکه همه چیز بستگی به نیاز شما دارد.

cpu نسل بالاتر یا مدل بهتر؟
جمع بندی:

در انتها باید گفت شرکت های Intel  و AMD به عنوان بزرگ ترین کمپانی های تولید کننده CPU هر سال نسل جدیدی از CPU ها را ارائه می دهند. بدیهی است تکنولوژی‌هایی که در نسل های جدیدتر استفاده می‌شود تاثیر زیادی در بازدهی یا Performance پردازنده نسبت به نسل های قبلی خودش دارد. اگر در بچمارکهایی که منتشر شده نگاهی بیاندازید، می بینید که در بعضی سال ها حتی بازدهی ۲۵ درصدی نسبت به نسل قبلی CPU‌دیده شده است. پس اهمیت نسل لپ تاپ این است که با دانستن نسل های جدید و انتخاب آن ها شما می توانید از سرعت، قدرت، عملکرد بهتری برخوردار شوید. تیم پی سی فای تلاش نموده با نگارش این مطلب اطلاعات مورد نیاز شما درخصوص انتخاب CPU مناسبتان ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!