
مقایسه AMD و intel
AMD یا Intel ؟ CPU چی بخرم؟
هنگام خرید یک سیستم کامپیوتری اولین نکته ای که به چشم کاربران جدی می آید پردازنده دستگاه است. بعد از انتخاب برند رایانه خود (و یا شاید هم قبل از آن!) باید پردازنده خود را یا حداقل شرکت سازنده پردازنده خود را برگزینید. بزرگ ترین تولید کننده های اسم و رسم دار در حوزه پردازنده ها و CPU دستگاه های کامپیوتری Intel و AMD و البته رقیب نام آشنای حوزه تکنولوژی اپل می باشد. کمپانی اپل تراشه های اختصاصی برای محصولات خود طراحی و تولید می کند.

تاریخچه intel و AMD
رقابت دیرینه AMD و Intel بر سر پردازنده های مرکزی و حتی قبل تر از ان کارت های گرافیکی بوده است. البته اگر بخواهیم به خیلی عقب تر برگردیم جالب است بدانید در ابتدا موسسین این دو کمپانی بزرگ نه رقیب بلکه همکار یکدیگر بودند. فعالیت هر دو شرکت از سال های اولیه تاسیس در حوزه ریزپردازنده ها به صورت جدی آغاز شده است.
اولین ریزپردازندهی جهان در سال ۱۹۷۱ توسط کمپانی Intel طراحی و تولید شد. اینتل این محصول چهار بیتی را با نام 4004 معرفی کرد و چهار سال بعد، ایامدی اولین محصول خود در این بازار را معرفی کرد. در سال 2006 برند AMD با خرید ATI فعالیت جدی خود را در طراحی، تولید و توسعه کارت های گرافیکی آغاز کرد. بعد از آن با معرفی اولین سری از CPU های رایزن Ryzen به صورت تخصصی رقابتی همه جانبه با شرکت intel آغاز شد.
نگاهی کوتاه به intel و AMD
چیپ های برند AMD به طور کلی با هسته های بیشتری طراحی و تولید می شوند.
برند AMD معمولا حافظه کش بیشتری در پردازنده های خود تعبیه می کند که برای سیستم های گیمینیگ و فعالیت های High-Performance ممکن است تجربه کاربری بهتری ارائه کند.
می توان گفت در CPU های AMD گرفیک های یکپارچه با کیفیت بسیار خوب و بعضا قدرتمندتر از CPU های intel هستند اما کمپانی Intel در حال بهبود این موضوع می باشد.
پردازندههای AMD به دلیل لیتوگرافی کوچکتر معمولاً خنکتر از اینتل میمانند. لیتوگرافیکی TSMC 7nm با Intel 10nm کاملاً قابل مقایسه و رقابت است.
درمقابل، شرکت اینتل برای هر هسته عملکرد بهتری ارائه می کند. طبیعی است که تعداد هسته های بیشتر لزوما به معنای عملکرد بهینه تر یا حتی سرعت بیشتر نیست. پس عملکرد بهبود یافته تر در هر هسته مشخصه ی پردازنده های Core می باشد.

در جدول زیر آخرین نسل های پردازنده های AMD و Intel با یکدیگر مقایسه شده اند. در خصوص شرکت های AMD و Intel نکات قابل توجه زیادی وجود دارد. اینکه سهم بازار به طرز قابل توجه ای تا مدت زیادی در تصرف خانواده Core قرار داشته و یا اینکه با معرفی پردازنده های Ryzen و قدرت گرافیکی آنها توجه کاربران حرفه ای و به خصوص گیمر ها به این پردازنده ها جلب شده است.

انتخاب بین AMD و intel؟
پردازندههای اینتل عموماً در کارهای تکرشتهای مانند ویرایش عکس، ویرایش سبک ویدیو و برنامههای شغلی و رومزه برتری دارند. برتری اینتل به دلیل سرعت کلاک بالا و عملکرد قوی تکهستهای آنها است.
از سوی دیگر، پردازندههای AMD در بارهای کاری چندرشتهای مانند رندر پیشرفته ویدیو، مدلسازی سهبعدی و سایر کارهای ایجاد محتوای گرافیکی که میتوانند از تعداد هستههای بالاتر بهره ببرند، بهتر عمل میکنند. پردازندههای نسل Ryzen 9 و Threadripper ای ام دی بهطور ویژه برای این نوع بار کاری مناسب هستند. با این وجود باید گفت که در مقایسه بین پردازندههای Core اینتل و Ryzen ای ام دی، هیچ کدام برتری قابل توجهی نسبت به یکدیگر ندارند.
برای انتخاب لپتاپ یا کامپیوتر رومیزی، به جای برند پردازنده، به مشخصات فنی آن از جمله سرعت پایه، تعداد هستهها و حافظه کش توجه کنید. روش دیگری که میتوانید از آن استفاده کنید، بررسی نسل در پردازندههای Core اینتل و سری ساخت در پردازندههای Ryzen ای ام دی است. هرچقدر این مشخصات بالاتر باشند، پردازنده قویتر و عملکرد بهتری خواهد داشت.

جمع بندی
ابتدا شما باید بدانید برای هرکاری نیاز به چه میزان قدرت و سرعت در پردازنده خود دارید تا انتخاب بهینه ای داشته باشید. یعنی مهم ترین سوالی که باید هنگام خرید سیستم کامپیوتری بپرسید این نیست که چه برندی از لپتاپ یا کیس یا آل این وان را بخرید و یا حتی چه مدلی از یک برند خاص بلکه اولین سوال این است که چرا کامپیوتر میخرید؟ نیاز شما به یک سیستم کامپیوتری چیست؟ و برای چه اموری قرار است از لپ تاپ/ کامپیوتر خود استفاده کنید؟ از آنجایی که در بازار ایران به دلیل محدودیت های موجود معمولا مساله بودجه و قیمت پردازنده ها نیز اهمیت پیدا می کند. در نتیجه شما باید با در نظر گرفتن نیاز خود و برآورد هزینه ها یک انتخاب معقول چه AMD و چه Intel برای پردازنده خود داشته باشید.
- Aida Soleimani
- اسفند 20, 1403
- 44 بازدید